معرفی رشته
مهندسی مکانیک یکی از جمله رشتههای پرکاربرد و پرطرفدار است. این رشته را میتوان رشتهای مبتنی بر علم فیزیک و ریاضی دانست و اکثر افراد مهندسی مکانیک را جامعترین رشته مهندسی میدانند (کما اینکه در سالیان دور رشتههایی مانند مهندسی برق، مهندسی مواد، مهندسی شیمی و هوافضا زیر مجموعه این رشته بودند). کارشناسی ارشد مهندسی مکانیک دربرگیرنده تمامی علوم و فنونی است که با تولید, تبدیل و استفاده از انرژی, ایجاد و تبدیل حرکت و انجام کار، تولید و ساخت قطعات و ماشین آلات و به کارگیری مواد مختلف در ساخت آنها و همچنین طراحی و کنترل سیستمهای مکانیکی، حرارتی، سیالاتی مرتبط می باشد.
رشته مهندسی مکانیک در مقطع کارشناسی ارشد دارای سه گرایش “طراحی کاربردی”، “ساخت و تولید” و “تبدیل انرژی” است. گرایش طراحی کاربردی را در واقع میتوان ادامه گرایش طراحی جامدات دوره کارشناسی دانست. با طی این دوره دانش آموختگان آماده میشوند تا وظایف محوله برای اجرای پروژههای صنعتی شامل تحقیق و مطالعات اولیه، طراحی مقدماتی، محاسبات طراحی با جزئیات، تهیهی نقشهها و مدارک فنی، تدوین فناوریهای ساخت و روش تولید، مدیریت، اجرا و تعمیر و نگهداری را با آگاهی علمی و فنی در کلیهی حوزههای مرتبط با مهندسی مکانیک به عهده گرفته و با موفقیت به اتمام برسانند.
رشتهی مهندسی مکانیک گرایش طراحی کاربردی دارای دو شاخه اصلی “دینامیک، کنترل و ارتعاشات” و “مکانیک جامدات” در مقطع کارشناسی ارشد است که در ادامه به معرفی آنها پرداخته شده است.
1- شاخه دینامیک، کنترل و ارتعاشات: این شاخه به مدلسازی مفاهیم پایهای دینامیک و بازخورد نظریههای کنترلی در زمینههای طراحی مکانیزمها، ماشینها، رباتیک و سایر سیستمهای مکانیکی میپردازد. موضوعاتی که در این زمینه مورد مطالعه قرار میگیرند شامل مدلسازی، طراحی، تئوریهای کنترل خطی و غیرخطی، ماشینهای هوشمند، و رباتیک سیستمهای پیشرفته میباشد که نتایج آنها با استفاده از شبیهسازی و آزمایشهای عملی اعتبارسنجی میشوند. این شاخه پایهی تمامی سیستمهای مکانیکی با کاربردهایی در صنایع هوایی، پزشکی و ماشینهای هوشمند است. نکتهی قابل توجه در هم تنیدگی بسیار زیاد این گرایش با ریاضیات و علوم کامپیتر میباشد.
2- شاخه مکانیک جامدات: این شاخه از مهندسی مکانیک با استفاده از روشهای عددی، تحلیلی و تجربی به بررسی رفتار مواد و مهندسی آنها میپردازد. تحقیقات در این شاخه عمدتاً در زمینههای شکست، رابطهی ساختار با مواد، روشهای عددی بر پایهی المان محدود و کامپوزیتها میباشد. کاربرد این شاخه در صنعت بسیار گسترده است و در صنایع خودرو، بایو و هر زمینهی دیگری که به طراحی، ساخت و تحلیل نتایج بدستآمده از آزمایشات مربوط باشد، رد پایی از مکانیک جامدات دیده میشود.
==================================================
مشاور گروه مهندسی مکانیک
دکتر علی طالع زاده لاری
مرتبه علمی: استادیار
مدرک تحصیلی : دکتری مهندسی مکانیک
محل اخذ مدرک دکتری: دانشگاه تربیت مدرس
آدرس پست الکترونیکی: engr.talezadeh@yahoo.com
================================================
آرایش ترمی دروس رشته مهندسی مکانیک – مقطع ارشد از اینجا دریافت نمایید.